dimecres, 29 d’abril del 2009

Els que pitjor ho han fet

A tothom li afecta més o menys la crisi, primer va ser la gent del sector de la construcció, després el sector industrial, comerços, agències de viatges, etc. I com menys qualificació professional pitjor. L'atur arriba ja al 16%, el PIB segueix baixant i de moment les xifres no donen indicis de recuperació econòmica.
Ara, això si, els bancs i caixes continuen tenint beneficis. L'any passat, la Caixa va tenir un benefici de 567 milions d'euros, un 10% menys que l'any anterior (http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=606427&idseccio_PK=1009). Sembla com si els bancs sempre haguessin de reportar beneficis, i com s'ho fan amb la quantitat d'impagats i la creixent cartera d'immobles procedents dels embargaments? Si no els venen no poden recuperar els diners, i suposo que deuen haver de pagar els impostos corresponents (IBI, etc), per tant què fan? És cert que els bancs creen societats paral·leles a les que els transfereixen els immobles, i així dissimular les pèrdues? Només el SCH calcula que tindrà 6000 immobles en cartera a finals d'any.
Es diu que els bancs són els principals causants de la crisi actual. Han donat crèdits sense miraments per compensar el baix preu del diner durant els últims anys, i quan se n'han adonat han tallat el crèdit i han frenat l'economia. Prefereixen embargar que oferir solucions menys traumàtiques. D'acord, el sistema capitalista es basa en la llibertat d'acció de les entitats privades, però si les entitats privades tenen tant de pes en l'economia, llavors el nostre benestar pot quedar en entredit, condicionat per interessos privats.
Com diu en Joan Barril "d'aquesta manera, qualsevol de nosaltres pot ser banquer" (Portada d'El Cafè de la República, Catalunya Ràdio,17-4-09, http://www.catradio.cat/pcatradio/crItem.jsp?)seccio=seccio&idint=716 )

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada